Как да научим децата да четат: 10 прости стъпки, които да опитате у дома

Да се ​​научим да четем е сложен процес, който не се случва от само себе си. Най-добрият начин да научите децата да четат е като го направите забавно.

Не пропускайте курсовете на Образователен център Авигея, там ще намерите подробна информация за курс по бързо четене, ментална аритметика, финансова грамотност и много други полезни образователни програми за деца.

Повечето хора не мислят за процеса на учене да четат, докато не решат да започнат да учат децата си у дома.

Противно на това, което някои хора вярват, научаването на бързо четене не е „естествен“ процес, който се случва сам. Това е сложно, което изисква правилното преподаване на различни умения и стратегии, като фонетика (познаване на връзката между букви и звуци) и фонематично съзнание. Учи се в образователен център Авигея под формата на курс по бързо четене.

Добрата новина е, че въпреки че самото четене е сложен процес, стъпките, предприети за изграждането на тези умения, са доста прости и ясни. За да научите децата как да четат и да направите това положително и полезно изживяване, опитайте тези прости и изпитани във времето стратегии по-долу.

Ето 10 прости стъпки, за да научите детето си да чете у дома:

1. Използвайте песни и детски рими, за да изградите фонематично съзнание

Детските песнички и детски стихчета не са просто много забавни – римата и ритъмът помагат на децата да чуват звуците и сричките в думите, което им помага да се научат да четат. Един добър начин за изграждане на фонематично съзнание (едно от най-важните умения за учене да четете) е да пляскате ритмично заедно и да рецитирате песни в унисон. Това игриво и свързващо занимание е фантастичен начин за децата имплицитно да развият уменията за грамотност, които ще ги настроят за успех в четенето.

2. Направете прости карти с думи у дома

Изрежете прости карти и напишете дума, съдържаща три звука върху всяка (напр. овен, сат, прасе, топ, слънце, гърне, перка). Поканете детето си да избере карта, след това прочетете думата заедно и вдигнете три пръста. Помолете ги да кажат първия звук, който чуват в думата, след това втория и след това третия. Тази проста дейност изисква малко време за подготовка и изгражда основни звукови и умения за декодиране (помагайки им да се научат как да изговарят думите). Ако детето ви току-що започва да изучава буквите от азбуката, фокусирайте се върху звука, който издава всяка буква, повече отколкото върху имената на буквите.

3. Ангажирайте детето си в богата на печат среда

Създавайте ежедневни възможности за изграждане на умения за бързо четене за деца на вашето дете, като създадете богата на печат среда у дома. Виждането на отпечатани думи (на плакати, диаграми, книги, етикети и т.н.) позволява на децата да видят и прилагат връзки между звуци и буквени символи. Когато сте навън, посочвайте букви върху плакати, билбордове и табели. След време можете да моделирате озвучаването на буквите, за да направите думи. Фокусирайте се върху първата буква в думите. Попитайте детето си „Какъв звук е тази буква?“ „Коя друга дума започва с този звук?“ „Коя дума се римува с тази дума?“

4. Играйте игри с думи у дома или в колата

Въз основа на предишната стъпка, въведете прости игри с думи редовно. Съсредоточете се върху игри, които насърчават детето ви да слуша, идентифицира и манипулира звуците в думите. Например, започнете със задаване на въпроси като „С какъв звук започва думата?“ „На какъв звук завършва думата?“ „Какви думи започват със звука?“ и „Коя дума се римува с ?“.

5. Разберете основните умения, свързани с обучението на децата да четат

Важно е да запомните, че ученето да четете включва различни умения. Има пет основни компонента на четенето, за които можете да прочетете тук. Това са уменията, от които се нуждаят всички деца, за да се научат успешно да четат. В обобщение те включват:

Фонематично осъзнаване – способността да чувате и манипулирате различните звуци в думите

Фоника – разпознаване на връзката между буквите и звуците, които издават

Речник – разбиране на значението на думите, техните дефиниции и техния контекст

Четене с разбиране – разбирайте значението на текста, както в книги с разкази, така и в информационни книги

Плавност – способността да се чете на глас с бързина, разбиране и точност

6. Играйте с магнити с букви

Средните гласни могат да бъдат трудни за някои деца, поради което тази дейност може да бъде толкова полезна. Пригответе магнити с букви на хладилника и издърпайте гласните на една страна (a, e, i, o, u). Кажете CVC дума (съгласна-гласна-съгласна), например „котка“, и помолете детето си да я напише с помощта на магнитите. За да им помогнете, кажете на глас всеки гласен звук (/ayh/, /eh/, /ih/, /awe/, /uh/), докато сочите буквата му, и попитайте детето си кой издава звук, подобен на средния звук .

7. Впрегнете силата на технологията, за да държите детето си ангажирано

Понякога едно дете може да е изпълнено с вълнение и желание да учи в началото, но щом удари стената, може да се почувства претоварено и лесно да се откаже. Като родител може да се почувствате невъзможно да започнете отново и да знаете къде да попълните всички празнини, които може да причиняват разочарование.

Децата редовно се награждават за завършване на дейности и достигане на нови нива, което ги мотивира да останат на път. Родителите могат също така да преглеждат незабавни отчети за напредъка, за да видят как се подобряват уменията на детето.

8. Четете заедно всеки ден и задавайте въпроси за книгата

Много хора не осъзнават колко много умения могат да бъдат придобити чрез простия акт на четене на дете. Вие не само им показвате как да изговарят думи, но и изграждате ключови умения за разбиране, увеличавате техния речников запас и им позволявате да чуят как звучи един свободен читател. Най-вече редовното четене помага на детето ви да развие любов към четенето, което е най-добрият начин да го подготвите за успех в четенето.

Укрепете уменията на детето си за разбиране, като задавате въпроси, докато четете. За по-малките деца ги насърчавайте да се занимават с картинките (напр. „Виждате ли лодката? Какъв цвят е котката?“). За по-големи деца задавайте въпроси за това, което току-що сте прочели, като „Защо мислите, че малката птичка се страхува?“ „Кога Софи разбра, че има специални сили?“

9. Играйте игри, за да запомняте високочестотни зрителни думи всеки ден

Зрителни думи са тези, които не могат да бъдат лесно изречени и трябва да бъдат разпознати на пръв поглед. Високочестотните зрителни думи са тези, които се срещат много често при четене и писане (напр. вие, аз, ние, съм, имах и, към, имам, те, където, беше, прави).

Стратегията за научаване на зрителни думи е „Вижте думата, кажете думата“. Да се ​​научат да разпознават и четат думи от зрението е от съществено значение за малките деца, за да могат да четат свободно. Повечето деца ще могат да научат няколко зрителни думи на четиригодишна възраст (напр. is, my, me, no, see, and we) и около 20 зрителни думи до края на първата си година в училище. 

10. Бъдете търпеливи; най-добрият начин да научите децата да четат е да го направите забавно!

Всяко дете учи със собствено темпо, така че винаги помнете, че най-важното нещо, което можете да направите, е да го направите приятно. Като четете редовно, смесвате нещата с избраните от вас дейности и оставяте детето си да избира книгите си от време на време, вие ще вдъхнете любов към четенето отрано и ще му дадете най-добрия шанс за успех в четенето за нула време.

Повече за магията и техниките за бързо четене, може да видите ТУК