Направи си сам | Изкуство с епоксидна смола

0
201

Решили сте да опитате с изкуство от епоксидна смола? Поздравления! Предстои ви вълнуващо изживяване!

В начало може да ви се струва лесно да се впуснете направо в процеса. Но изкуството с епоксидна смола е свързано с някои предизвикателства. За това е необходима малко предварителна подготовка!

Ако не сте сигурни от какви консумативи имате нужда и как да се предпазите по време на работа, тази статия на „Zasemeistvoto.com“ ще даде в детайли отговор на вашите въпроси. Преди да преминем към същинската част, бихме искали да направим едно уточнение. Важно е да знаете разликата между термините, които ще срещате често по време на пътуването си с изкуството от смола. В тази статия се използва терминът „епоксидна смола„, която се създава чрез смесване на два компонента – течна смола и подходящ втвърдител. 

епоксидна смола

Изкуство с епоксидна смола: От къде да започна?

Преди да започнете вашите първи стъпки в изкуството с епоксидна смола, се уверете, че работното ви пространство е защитено. Това вещество може да направи истинска бъркотия, ако се разлее по погрешка върху повърхност, върху която не трябва. Нашият съвет е да покриете зоната на работа със стари вестници или брошури. 

Когато сте готови, можете да започнете. Почистването е лесно като детска игра. Просто навивате вестника и го изхвърляте.

Какви формички да избера

Когато създавате това невероятно изкуство, ще са ви необходими т.нар. калъпи, в които да излеете епоксидната смола, за да може тя да изсъхне в окончателната си форма. Съществуват различни видове силиконови форми в зависимост от това какво искате да направите. 

След като сте приготвили работната площ, се уверете, че е равна. Поставете на масата бутилчиците с епоксидна смола, различни цветове (ако ще ползвате такива), чаши за смесване.семеен хотел на Каваци

епоксидна смола

Съвети

  1. Преди да преминете към направата на по-сложни проекти, като например пана направени чрез тази техника, които да красят дома ви, направете нещо по-лесно и в същото време практично. Например разделител за книги. 
  2. Изпробвайте първо да работите с прозрачна епоксидна смола. Преди да излеете в калъпа сместа, добавете листенца от цветя или шарен брокат. Получава се наистина невероятно изкуство. 
  3. След като добиете опит за работа с епоксидната смола, можете да започнете да добавяте и различни пигментни цветове.

Изкуство с епоксидна смола: Подгответе вашата смола за работа

Със смолата има основно два цвята, от които да избирате: прозрачен и всички останали. За да направите различните цветове, ще трябва да добавяте пигмент към прозрачната епоксидна смола и след това да я разбъркате леко с дървено шишче до получаване на желания цвят.

Ако искате да работите с няколко пигмента едновременно, пригответе всички цветове предварително. Защото, ако първо излеете единия слой, а след това започнете тепърва да оцветявате епоксидна смола със следващия цвят, рискувате тази, която вече е излята в калъпа, да изсъхне твърде бързо.bebeshori

… да преминем към същинската част …

Ето че стигнахме и до момента, в който започваме на практика да създаваме изкуството с епоксидна смола. Ако сте избрали само един цвят и слой – това е лесно. Докато наливате, не забравяйте да пукнете въздушните мехурчета, които се образуват. Можете да поставите цветни листенца или прашец от брокат. 

Интересен факт е, че начинът, по който смолата взаимодейства със себе си, улеснява добавянето на невероятни дизайни към вашите произведения на изкуството. Дори ако все още имате съвсем малък или никакъв опит в работата с нея.

Ако ще добавяте повече от един слой епоксидна смола, процесът всъщност не се променя. Просто се уверете, че сте оставили слоя отдолу да изсъхне и да се втвърди напълно, преди да добавите. Освен това, просто продължете да наливате, да пукате мехурчета и да смесвате и за нула време ще имате шедьовър в ръцете си.

Изкуство с епоксидна смола: Kак да извадим готовото изделие от калъпа?

Ето че дойде моментът, който чакате от самото начало. Най-накрая можете да извадите вашия шедьовър от епоксидна смола от формата и да го видите в целия му блясък. След като се охлади напълно, отделете внимателно силиконовата формичка или използвания калъп. 

Ако имате интерес към изкуството от вида „Направи си сам„, може да разгледате друго наше предложение, а именно картина от скандинавски мъх. Mossaika ще можете да направите сами, а след това да декорирате стена в дома или офиса си. Повече може да прочетете тук. картина със скандинавски мъхскандинавски мъх отглеждане

състезателна математика за първолаци

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете вашето име тук