Предимства и недостатъци на кариерата в счетоводството 

Никоя работа няма само плюсове. Докато се подготвяте да навлезете в света на работата на пълен работен ден, си струва да обмислите доколко ще се радвате на плюсовете и доколко ще ви отчайват минусите на кариерата на счетоводител.виаактив

Светът е пълен със завършили счетоводители, които не работят като счетоводители. Някои от тях са музиканти (Мик Джагър), други – комици (Еди Изард), а трети – романисти (Джон Гришам). Вярвате или не, някои от тях са дори бойци в клетката по смесени бойни изкуства (Чък „Ледения човек“ Лидъл). Разбира се, повечето от завършилите счетоводство наистина стават счетоводители, поне за известен период от време. Но преди да го направите, си струва да си направите малка равносметка за ползите и разходите, свързани с това.viaactive

Ползите

Интересна работа. Забравете клишетата за счетоводителите, които се трудят над купчини мухлясали финансови документи в безслънчеви офиси. Днешните счетоводители работят по много различни видове задачи. Те често работят в екип и много от тях работят в офисите на клиентите. Напредъкът в технологиите означава, че много обикновени дейности са автоматизирани, което позволява на счетоводителите да се съсредоточат върху по-сложни проблеми.регистрация на фирма софия

Вълнуваща работна среда. Колегите ви – в повечето случаи – ще бъдат умни, мотивирани и ще споделят вашата страст към счетоводството.Счетоводна кантора

Без кариерни тавани. Счетоводителите имат на разположение разнообразни кариерни пътища. Те варират от счетоводство в публичния сектор, през кариера в държавната администрация и организациите с нестопанска цел, до корпоративно счетоводство и академичните среди. Съществуват и много специалности като данъчно счетоводство, счетоводство в здравеопазването и счетоводство за опазване на околната среда. Счетоводството може да служи и като отправна точка за кариера в бизнеса, консултантските услуги, правото, образованието, държавната администрация и нестопанските организации.цени счетоводни услуги 

Пътувайте по света. Счетоводителите са търсени навсякъде, което означава, че е сравнително лесно да получите работна виза или дори гражданство на чужда държава. Ако работите за някоя от световните счетоводни компании, имате голям шанс да си уредите командировка в Ню Йорк или Лондон.цени на счетоводни услуги за малки фирми 

Автономност. Ако ви е омръзнало да работите за Човека и искате да бъдете свой собствен шеф, можете да се присъедините към редиците на счетоводителите, които са основали собствени фирми.

Работете по анцуг. Дори и да е нещо, което големият град бавно възприема, счетоводството е професия, която е подходяща за работа от разстояние. Много самостоятелно заети счетоводители работят от домашни офиси и се чувстват удобно, докато го правят.

Здравословен доход. Въпреки че заплатите варират в зависимост от областта и работодателя, австралийските счетоводители могат да очакват да започнат със заплата от около 50 000 USD. Съществува реална възможност да удвоят или утроят тази сума в рамките на 10 години. Ако продължите да се изкачвате нагоре, е възможно да печелите стотици хиляди, а може би и милиони долари годишно.виаактив

Обучение на работното място. Счетоводният бранш подкрепя продължаващото обучение, което ще ви помогне да актуализирате уменията си.

Безплатно бизнес образование. Счетоводителите получават вътрешна представа за начина на функциониране на бизнеса и за грешките, които собствениците на фирми често допускат. Това може да ви бъде от полза, когато навлезете в управленските редици. Или пък ако решите да се занимавате със счетоводство.

Изобилие от възможности за кариерно израстване. Очаква се през следващото десетилетие да се пенсионира по-голямата част от бейби бумърите – много от които заемат висши ръководни длъжности. Това означава, че счетоводителите от поколението Y трябва да имат много повече възможности за бързо израстване, отколкото техните изстрадали колеги от поколението X.

Увеличаване на разнообразието. Въпреки че някога се свързваше с англоговорящите мъже на средна възраст, индустрията в Австралия направи големи крачки в насърчаването на жените и тези от неанглоезичен произход да се включат.

Разходите

Дълги часове. Можете да очаквате да работите минимум 40 часа седмично и много повече, ако се опитвате да се изкачите по кариерната стълбица. Дори и да не сте обсебен от кариерата работохолик, от вас ще се очаква да работите до полунощ през натоварените периоди на финансовата година.  

Пътуване. Обикалянето на страната и света може да изглежда вълнуващо, когато сте млади и свободни, но може да се окаже изтощително, когато не сте толкова млади и се опитвате да създадете семейство.

Стрес. Някои счетоводители помагат в управлението на предприятия за милиони долари. Дори и най-скромният счетоводител от предградията вероятно ще играе решаваща роля в наблюдението на финансовата жизнеспособност на много малки семейни предприятия. Така че натискът винаги ще бъде част от уравнението.  

Безкрайно проучване. Постоянно променящите се данъчни закони и изисквания за сертифициране означават, че счетоводителите трябва да продължат да се учат през цялата си кариера. Като дипломиран счетоводител вероятно ще трябва да съчетавате дългите часове на работа с придобиването на квалификация от счетоводна организация като CPA.

Политиката в офиса. Разбира се, това е проблем във всяка индустрия. Но ако се съберат много амбициозни хора с високи постижения, ще се стигне до сблъсъци на егото и войни за територия.   

Конформизъм. Индивидуалистите може да имат трудности в бранша поради неговата насоченост към екипна работа и ориентирани към правилата най-добри практики.

Седяща работна среда. Счетоводителите – особено тези на по-млади позиции – прекарват много време седнали пред компютрите си.  

Конкурентни изисквания. На счетоводителите обикновено се възлагат множество проекти във всеки един момент. (Ще трябва да се научите да определяте приоритетите си и, когато е необходимо, да се научите да отказвате.)

Консервативна култура. През последните години други отрасли може да са се разкрепостили, но счетоводството запазва заслужена репутация на солидна и почтена професия. Предвид естеството на работата и очакванията на клиентите, отрасълът едва ли ще се промени. Ако търсите работно място с маси за пинг-понг и небрежен дрескод, трябва да помислите за други възможности.