Сривът на криптовалутата е страхотна новина за останалата част от света. Ето защо

Криптовалутите като биткойн са били предназначени да се използват като цифрови пари. Вместо това те станаха популярни като спекулативни инвестиции.

Освен че са ресурсоемки и по своята същност разточителни, криптовалутите са и невероятно волатилни. Цените на най-големите криптовалути, Bitcoin и Ethereum, паднаха с над 55 процента за шест месеца, което накара някои да предположат, че е необходима регулация, за да се ограничи сътресенията. биткойн новини

Някои обвиняват падащите цени на една конкретна зараза, колабиращ „стейбълкойн“, наречен TerraUSD, който се предполага, че е обвързан с щатския долар. Но настоящият срив на пазара на криптовалута е по-вероятно комбинация от много фактори.

Години наред лихвените проценти са близки до нула, което прави банковите облигации и съкровищните бонове да изглеждат скучни като инвестиции, докато криптовалутите и цифровите незаменими токени (или NFT), свързани с произведения на изкуството, изглеждат привлекателни. криптовалути прогнози

Федералният резерв на САЩ и централната банка на Англия обаче наскоро увеличиха лихвените проценти с най-голямата сума от 2000 г. насам. Продължаващият контрол срещу COVID и нахлуването на Русия в Украйна също отрезвиха пазарите.

Биткойнът е проектиран да бъде безразличен към правителствата и банките, но инвеститорите като цяло не са. Те изрязват източниците на риск от своите портфейли и изхвърлят крипто.

Загубата на крипто, печалбата на климата? Crypto 365

Най-замърсяващите „доказателство за работа“ криптовалути, като Bitcoin, Ethereum и Dogecoin, заедно използват около 300 тераватчаса (TW/h) основно електроенергия, използвана от изкопаеми горива всяка година.

Биткойн има годишен въглероден отпечатък от около 114 милиона тона. Това е приблизително сравнимо с 380 000 изстрелвания на космически ракети или годишния въглероден отпечатък на Чехия.

Майнингът с доказателство за работа може да се разглежда като контролиран начин за пилеене на енергия. Процесът включва специализирани компютри, които многократно правят произволни снимки при отгатване на дълъг низ от цифри. Размерът на изчислителната мощност, предназначена за това усилие, се нарича хешрейт на мрежата.

Ако хешрейтът падне по някаква причина, например поради прекъсване на електрозахранването или спад на цените, трудността на играта на отгатване се коригира автоматично, за да се гарантира, че мрежата може да намери нов победител на всеки десет минути. След това всеки победител се опитва да провери транзакциите, извършвани в мрежата, и получава 6,25 новоизсечени биткойни.

Дали играта на отгатване е печеливша или не, зависи от това колко е платила екипировката за копаене, за да настрои своите компютри и за енергията, за да ги управлява.

Повечето от минните машини с доказателство за работа в света използват електричество, генерирано от електроцентрали, захранвани с въглища. Колкото по-висока е цената на криптовалутата, толкова повече екипи за копаене в брой са готови да похарчат за това електричество, докато разходите за печалба надхвърлят наградите.

С падането на цената на биткойн, финансовият стимул за пилеене на енергия за копаене на биткойн трябва да бъде по-нисък. На теория това е добре за климата.

Но, изненадващо, скоростта на хеширане на мрежата (и въглеродният отпечатък) остава много близо до най-високото си ниво за всички времена, средно около 200 квинтилиона хеширане в секунда.

Мащабът на този продължаващ интерес означава, че добивът на биткойни при текущи цени вероятно все още е печеливш. Но колко време?

Повратни точки и спирали на смъртта

Стойността на биткойн временно е спаднала под очакваните производствени разходи няколко пъти преди това без значителни дългосрочни щети върху скоростта на хеширане. Но ако пазарът стагнира достатъчно дълго, криптовалутите с доказателство за работа ще започнат да виждат все по-голям брой копачи да капитулират.

Копачите с най-високи разходи вероятно ще разпродадат своите биткойн притежания, тъй като доходността спадне, създавайки още по-голям натиск за продажба на пазара. Краткосрочната капитулация сред по-малките минни съоръжения с високи разходи (често използващи периодична възобновяема енергия) е нормална.

Но ефектът на доминото със затварянето на големи минни фирми една след друга може да доведе до бързо спадане на цените на криптовалутите и въглеродните емисии на мрежата към нулата. Това събитие се нарича спирала на смъртта на биткойн на крипто език.

Освен трудностите при цените на добива на биткойн, има и други потенциални повратни точки, които трябва да се вземат предвид. Много големи инвеститори, особено тези, които закупиха на по-високи цени, в момента са под водата – натоварени с големи торби с биткойни.

Съобщава се, че президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле току-що е увеличил общия резерв на своята страна от биткойни до около 2300, или около 72 милиона щатски долара по текущи цени. Крипто загубите на страната му засилват страховете от предстоящ фалит на дълга, който би причинил значителна болка на онези, които нямат думата в хазарта на своя лидер.

Биткойн забрана или бойкот

Известни инвеститори може да намерят мечите пазари на биткойн за скука. Но изследванията показват, че екологичните загуби от скъпите криптовалути са много по-обезпокоителни.

Щетите, причинени от копаене на биткойни, засягат непропорционално бедните и уязвими общности, тъй като екипите за копаене и разработчиците на крипто се възползват от икономическата нестабилност, слабите регулации и достъпа до евтина енергия.

Местните хора, които искат да използват тези ресурси.