Топ 10: Предимства на масажите за вашето тяло

1. Масажът може да облекчи стреса, безпокойството и депресията

Ако страдате от стрес, тревожност или депресия, масажната терапия може да облекчи симптомите ви. Според регистрирания масажист Ааран Танасон, изживяването на човешко докосване в безопасна, приятелска и професионална моминско среда може да бъде невероятно терапевтично и релаксиращо. хамам масаж

Това проучване показва, че пациентите, борещи се с тревожност или депресия, са били по-щастливи, по-спокойни и по-малко стресирани след масаж. Друго проучване установи, че жените, диагностицирани с рак на гърдата, които са получавали масажна терапия три пъти седмично, съобщават, че се чувстват по-малко ядосани и депресирани. хамам масаж софия

Когато става въпрос за облекчаване на емоционалния стрес, ароматерапевтичният масаж, тайландският масаж и масажът с горещи камъни са добри варианти. Доказано е, че помагат за подобряване на настроението, намаляване на стреса и тревожността и симптомите на депресия. Като алтернатива можете да опитате шиацу масаж, който насърчава емоционалното и физическо спокойствие и релаксация. хамам софия

2. Масажът може да ви помогне да спите по-добре

Нашите модели на сън са пряко повлияни от три основни хормона: мелатонин (хормон, предизвикващ сън), серотонин (хормон на щастието) и кортизол (хормон на стреса). Високите нива на кортизол често могат да доведат до безсъние, но проучванията показват, че масажната терапия е в състояние да намали нивата на кортизола средно с 30%. спа софия

Освен това серотонинът влияе върху нашето благосъстояние, памет, апетит, сексуално желание и способността ни да заспиваме и да се събуждаме. Въпреки че изисква светлина и упражнения, за да процъфтява, изследванията показват, че масажната терапия може също да помогне за повишаване на нивата на серотонин с до 28%. спа център софия

И накрая, мелатонинът – хормонът, предизвикващ съня, който играе ключова роля в нашия циркаден ритъм – може също да бъде задействан от натиска, приложен по време на масаж, което ви кара да се чувствате сънливи. спа в софия

Изследванията показват, че масажът на тригерните точки може да бъде особено ефективен за подобряване на съня и лечение на безсъние. Можете да прочетете за пет различни научно обосновани точки на натиск, които да изпробвате на Healthline.

3. Масажът може да помогне в борбата с хроничната умора моминско парти

Синдромът на хроничната умора (CFS) е сериозно, изтощително и често доживотно заболяване, което причинява симптоми, включително хронична болка, силна умора и грипоподобни симптоми. Животът с CFS може да затрудни функционирането, както през деня, така и през нощта. Физическите упражнения или дори простите усилия, като миене на зъби или готвене на храна, могат да влошат симптомите. масаж софия

Въпреки това, въпреки че не е лек, изследванията показват, че масажите могат да донесат комфорт на пациентите със CFS, като спомагат за отпускане на телесните системи, подпомагат храносмилането и насърчават нервната и мускулната релаксация.

Масажната терапия също може да бъде добър вариант за тези, чийто CFS им пречи да получават достатъчно упражнения, тъй като физическите манипулации на кожата и мускулите могат да помогнат за насърчаване на доброто кръвообращение. Дълбокият масаж на тъканите може да бъде особено ефективен, тъй като се фокусира върху освобождаването на всяко напрежение, натрупано в по-дълбоките слоеве на мускулната тъкан.

4. Масажът може да засили имунната ви система моминско парти софия

Резултатите от това проучване показват, че редовната масажна терапия може да помогне за засилване на имунната система чрез промиване на токсините, увеличаване на притока на кръв в тялото и увеличаване на броя на белите кръвни клетки, които са жизненоважни за защитата на тялото срещу болести.

Наблюдава се също значително намаляване на аргинин вазопресин (AVP) – хормон, за който се смята, че помага за стимулиране на агресивно поведение и повишава нивата на хормона на стреса кортизол.

Шведският масаж и лимфодренажният масаж (нежен масаж, който насърчава движението на лимфните течности по тялото) имат особено имуностимулиращи качества.

5. Масажът може да облекчи мускулната болка

Масажната терапия може да помогне за облекчаване на мускулната болка чрез подобряване на кръвообращението и притока на кръв към засегнатите мускули и премахване на киселина или други отпадъчни продукти.

Едно проучване установи, че ползите от масажната терапия са също толкова ефективни, колкото другите методи, използвани за лечение на хронична болка в гърба. Интересното е, че 36% до 39% от участниците, получаващи масажна терапия, съобщават, че болките им в гърба са много по-добри или са изчезнали напълно след 10 седмици – в сравнение със само 4% от тези, които получават обичайни грижи.

Шведски масаж, масаж с горещи камъни, дълбокотъканен масаж, спортен масаж, масаж на тригерни точки и шиацу масаж са добри възможности за облекчаване на мускулната болка.

6. Масажът може да помогне за подобряване на стойката

Според регистрирания масажист Ааран Танасън повечето хора се справят с някакъв вид постурален стрес.

Най-често това ще се прояви във врата и раменете. Типичните причини включват работа на бюро, при която хората могат да се прегърбят и да оказват натиск върху гърба си. По-напредналите форми на постурален стрес, причинени от продължителни периоди на седене, могат да причинят болка или слабост в долната част на гърба.

Масажът обаче може да се използва за противодействие на всички дисбаланси, произтичащи от седене, като разхлабва стегнатите мускули, намалява напрежението, подобрява кръвообращението и увеличава подвижността на ставите и обхвата на движение.

Най-често срещаните видове масаж, използвани за подобряване на стойката, включват дълбокотъканен масаж, спортен масаж и шведски масаж.

7. Масажът може да облекчи главоболието

Доказано е, че масажната терапия помага на хората, страдащи от мигренозно главоболие, да се справят по-добре с болката си. Понякога това означава стимулиране на точки на натиск върху главата.

Едно проучване установи, че участниците имат по-малко мигрена и спят по-добре в резултат на масажна терапия. Средно те са имали 34% намаление на мигрената през седмиците, през които са получавали масажна терапия и 30% намаление през трите седмици след това.

Ако страдате от мигрена и искате да опитате масаж у дома, за да облекчите симптомите си, прочетете това ръководство за използване на точки на натиск за облекчаване на главоболие на уебсайта на Healthline.

Въпреки това, докато масажът може да помогне, ако изпитвате повтарящи се или много интензивни главоболия, важно е да се свържете с местния личен лекар.

8. Масажът може да помогне на хората с аутизъм да управляват своите симптоми

Скорошни изследвания показват, че масажът с дълбок натиск може да повлияе на няколко общи физически и когнитивни симптома, свързани с аутизма. Например, това проучване установи, че масажната терапия може да намали типичното отвращение от докосване, свързано с аутизма.

Една теория зад тези резултати е, че масажът може да повиши нивата на окситоцин в тялото – важен хормонален невротрансмитер в мозъка. Смята се, че окситоцинът може да намали стреса и да подобри уменията за социално взаимодействие и чувството за благополучие на индивида.

Има обаче няколко важни сензорни предпазни мерки, които масажистите да следват, когато работят с хора с аутизъм. Това включва приближаване към масажната маса отстрани, за да се избегнат слепите зони, предлагане на шумопотискащи слушалки и позволяване на лицето да се запознае с ароматите на масажното масло предварително, за да избегне претоварването му.

Масажът с дълбок натиск е най-препоръчителната форма на масаж за хора с аутизъм.

9. Масажът може да подобри симптомите на деменция

Изследванията подчертават връзката между масажа и деменцията, което предполага, че масажът може да се използва като терапия за подобряване на симптомите. Например, това проучване установи, че масажирането на ръцете на пациенти с деменция намалява възбудата и маркерите за биологичен стрес.

Доказано е, че ароматерапевтичният масаж е също толкова ефективен при пациенти с деменция, колкото и когнитивното обучение. Може да се използва и за подобряване на когнитивното обучение чрез намаляване на тежестта на поведенческите и психологически симптоми на деменция.

Учените предполагат, че здравните специалисти и болногледачите трябва да бъдат насърчавани да масажират пациенти и роднини с деменция, за да помогнат за подобряване на симптомите. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се установи кои видове масаж са най-ефективни и колко често трябва да се практикуват.

Доказано е, че комбинацията от успокояваща музика и масаж на ръцете е най-ефективна за подобряване на възбуденото поведение при пациенти с деменция.

10. Масажът може да помогне за подобряване на фокуса

Тъй като масажът може да помогне за намаляване на тревожността и депресията, да се бори с умората и да помогне на хората да спят по-добре, той често може да подобри и фокуса.

Изследванията показват, че когато сме лишени от сън, тревожни сме или се борим с умора или депресивни мисли, не сме в състояние да отделим цялото си внимание и да учим ефективно. Сънят също играе важна роля в консолидирането на паметта, което е от съществено значение за научаването на нова информация.

Когато става въпрос за подобряване на фокуса, никоя форма на масаж не е доказана като особено по-ефективна от друга.

Още по темата:
АВТЕНТИЧЕН МАРОКАНСКИ ХАМАМ
Какво трябва да знаем за хамам масаж
10 ползи от професионален масаж