8 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ Е ВАЖНА

Един от най-големите подаръци, които можете да дадете на децата си като родител, е разговорът за парите. И точно както при другите разговори, тийнейджърите не винаги са възприемчиви към това, което родителите им казват – независимо дали става дума за съгласие или сложна лихва. Но тъй като тийнейджърите стават все по-независими и мислят за живота след гимназията, за тях е също толкова важно да научат na финансова грамотност, колкото и да се перат сами.

На тази възраст децата започват сами да изкарват парите си чрез работа като гледане на деца, чистене на сняг или работа на непълно работно време през лятото. Научаването на това как да вземат разумни решения за парите сега ще помогне на тийнейджърите да придобият увереност, че утре ще вземат по-добри решения.  

Какво представлява финансовата грамотност?

Финансовата грамотност за деца, може да се определи като „способност да се използват знания и умения за ефективно управление на финансовите ресурси за постигане на финансово благополучие през целия живот“. Накратко: това е да знаеш как да спестяваш, увеличаваш и защитаваш парите си. Финансовата грамотност помага при плащането на сметките навреме, управлението на студентските дългове и спестяването за големите събития в живота. И като всяко друго умение, колкото по-рано се научите, толкова повече умения ще придобиете. 

Къде е най-доброто място за изучаване на финансова грамотност?

Няма по-добро място за разговори за практическите умения за работа с пари и финансовата грамотност за тийнейджъри от това, което е семейно у дома, така че децата да могат да задават въпроси – и да правят грешки – в безопасно пространство. В края на краищата никой не е по-заинтересован от финансовото бъдеще на децата от техните родители.

Защо финансовата грамотност е важна? 

1. Тя дава на децата точна информация 

Ако не научите децата си на пари сега или ги запишете на курс за финансова грамотност, това може да има последици в бъдеще. Въпреки че тийнейджърите научават някои аспекти на финансовата грамотност в училище, те могат да възприемат и невярна информация от приятели, връстници или други възрастни в живота си, които имат лоши умения за управление на парите. 

2. Помага им да разберат разликата между нужди и желания

Като възрастни ние знаем каква е разликата между това, от което се нуждаем (храна, място за живеене, дрехи), и това, което искаме (лате в свръхголям размер, тропическа ваканция, най-новия телефон).

Но за тийнейджърите и тийнейджърките може да е лесно да объркат нуждата с желанието. Като учите децата на пари, ще им помогнете да научат как да балансират между нуждите и желанията, без да задлъжняват. По-големите тийнейджъри може да искат да отидат на екскурзия с приятели, но дори с малко финансова грамотност ще разберат, че това е „желание“, за което може да се наложи да съставят бюджет и да спестяват. 

Запишете своето дете на курс по Финансова грамотност Пловдив в образователен център Авигея

Съвет: Тийнейджърите могат да използват нашия безплатен калкулатор за целеви спестявания, за да видят колко седмици ще им трябват, за да спестят за нещата от техния списък с желания.

3. Учи децата и тийнейджърите на стойността на парите

Като родител вероятно поне веднъж сте казвали: „Парите не растат по дърветата!“. Освен ако в бъдещето на вашия тийнейджър няма доверителен фонд, има вероятност той да трябва да работи за парите си. Макар че по-малките деца могат да спечелят няколко долара за изпълнение на домакински задължения, по времето, когато са в тийнейджърска възраст, много деца започват да изкарват сами парите си чрез гледане на деца, косене на трева, разхождане на кучета или друга дребна работа. 

Преподаването на финансова грамотност създава предпоставки за вземане на умни решения за парите сега, което помага да се стигне до по-добри решения с по-големи печалби.

4. То показва на тийнейджърите как парите могат да работят за тях

Когато са в ранна тийнейджърска възраст, децата може да са готови да разберат силата на инвестирането и увеличаването на парите им чрез сложна лихва. Разговорите за напредналата финансова грамотност могат да се въртят около това как изглеждат различните инвестиционни решения, като например инвестиции с по-нисък риск или акции с по-висок риск. Ако направят някои умни инвестиции със своите доходи на непълно работно време, кой знае – може би децата ви ще се пенсионират по-рано от вас! 

Един от начините, по които вашият тийнейджър може да се упражнява в инвестиране, е чрез практическа сметка на RBC. Бъдещите банкери от Уолстрийт могат да се упражняват в купуване и продаване на инвестиции, включително акции и ETF (борсово търгувани фондове), да проследяват своите авоари и да виждат как се представят в реално време. И не подценявайте силата на семейната вечер на игрите. Класическите настолни игри като „Монополи“ и „Денят на заплатата“ винаги са забавни за игра и могат да подсилят финансовото образование, което им давате сега.

5. Позволява на тийнейджърите да практикуват финансова независимост – с предпазна мрежа

Ако позволите на вашия тийнейджър или тийнейджърка да плати за собствените си дизайнерски дънки или скъпи обувки за бягане, това всъщност ще им помогне да поемат отговорност за финансите си, докато се движат през живота. 

Един от начините, по които родителите могат да преподават практически умения за работа с пари по безопасен и сигурен начин, е приложението Mydoh, което се предлага с карта Smart Cash. Mydoh е създадено, за да даде на децата реален опит в правенето и харченето на собствени пари. Вашият тийнейджър или тийнейджърка могат да придобият финансови умения, като сами вземат решения какво да купят и колко да похарчат за това, докато вие ги напътствате по пътя. 

Например, вместо да дават на децата си билети за мач и след това да харчат пари, с Mydoh родителите могат да прехвърлят определена сума в картата Smart Cash на децата си. След това вашият тийнейджър може да реши как да похарчи парите си за забавление: билети и храна за вкъщи или билети и готини стоки? Това зависи от тях. 

6. Помага на тийнейджърите да се научат как да избягват дългове

Изпълва ли ви с ужас мисълта, че вашият тийнейджър ще отиде в мола или ще пазарува онлайн с кредитна карта на свое име? Разговорът за кредитите е жизненоважен, за да се помогне на тийнейджърите да разберат значението на парите и последиците от вземането на лоши финансови решения. Ако тийнейджърът ви поиска кредитна карта, вместо да му кажете автоматично „не“, помогнете му да разбере, че това не са безплатни пари. Подчертайте, че кредитната карта трябва да се плаща изцяло всеки месец, защото в противен случай ще трябва да плащат лихви, които в крайна сметка могат да им струват много повече от първоначалната цена на покупката – да не говорим, че ще ги вкарат в цикъл на дългове. 

Ако тийнейджърът ви не е убеден в това, проверете числата в онлайн калкулатор за лихви по кредитни карти, за да покажете колко бързо може да нарасне дългът по кредитната карта или се свържете с Авигея. Повече за тях и за техните курсов, може да откриете ТУК!

7. Учи тийнейджърите как да разпознават измамите

Тийнейджърите са постоянно онлайн (не че трябва да ви казваме), което означава, че са уязвими за киберпрестъпниците, които се насочват към децата с надеждата да получат достъп до пари. Помогнете на вашия тийнейджър да избегне онлайн измами, като го научите колко е важно да защитава информацията и паролата на профила си. Също така им разкажете за опасността от отваряне на странни и подозрителни връзки, дори и да изглеждат, че идват от приятел. 

В реалния свят разумното отношение към потребителите е друга важна част от финансовото образование. Нека децата ви знаят, че е нормално да задават въпроси, преди да направят покупка, като например: „Каква е вашата политика за връщане?“. Също така насърчавайте тийнейджърите да направят малко проучване преди покупка, като например да сравнят цените и да прочетат онлайн отзиви, за да им помогнете да вземат информирани решения с парите си.

8. Защото бъдещето идва

Даването на начален старт на уменията за управление на парите ще помогне на вашия тийнейджър да се подготви за бързо наближаващата независимост. Финансовото образование трябва да обхваща значението на кредитните оценки, които ще се превърнат в проблем по-скоро, отколкото вашият тийнейджър осъзнава. Кредитният рейтинг се основава на фактори, като например колко дългове имате и дали плащате сметките си навреме. Лошият кредитен рейтинг в ранна зряла възраст може да попречи на тийнейджърите да наемат жилище, докато учат в университета, или да получат план за мобилен телефон. 

avigea.net е мястото, където ще откриете превъзходни и ефективни методи, да научите детето си на финансова грамотност.

Децата и тийнейджърите също така трябва да се научат да бъдат самостоятелни. Да ги карат да вършат редовно домакинска работа е един от начините, по които родителите могат да научат децата как да се грижат сами за себе си. Независимо дали им давате чиста издръжка (определена сума на редовни интервали без условия), издръжка, основана на задължения, или хибрид от двата вида, финансовата грамотност ще даде на тийнейджърите свободата да контролират собствените си пари и ще им даде възможност да вземат по-добри решения.