Идеи за домашна градина за подобряване на красотата на домашната ви градина

Идеи за домашна градина

Преди милиони години, когато светът се е появил, е имало природа. С развитието си във времето човекът е напредвал ръка за ръка с природните стихии и се е научил да живее в хармония.

В днешно време обаче природата сякаш е останала на заден план. Това е опасен прецедент, като се има предвид, че без природа и зеленина човечеството не може да оцелее. Този важен аспект на Майката Земя трябва да бъде запазен с индивидуални усилия още сега.

Не е необходимо да сте хипи или любител на природата, за да осъзнаете важността на озеленяването, градинските пространства и природните ресурси. Те помагат за пречистването на силно замърсения въздух, който дишаме, за да се осигури устойчив кислород. За да поддържаме естествените цикли на изхранване, можем да използваме идеи за малки градини или по-големи задни дворове с много ниска поддръжка.

Днес ще обсъдим идеите за дизайн на домашна градина, за да попълните запустелите пространства във вашия красив дом. С малко креативно мислене можете да имате красива градина в задния двор, на терасата, балкона, в сандъчетата на прозорците или дори във всекидневната.

Не ни вярвате? Прочетете нататък, за да се запознаете с някои иновативни планове за градински дизайн и озеленяване.

Защо ви е необходима домашна градина?

Освен крещящата нужда от циркулация на цикъла на въглероден диоксид и кислород, има множество причини да изберете домашна градина.

На първо място, тя добавя естетическа стойност към вашия имот. Растенията, катерливите растения и дори сукулентите представляват живот. Те разкрасяват дома ви, като добавят енергия към иначе скучния начин на живот.

Те носят положителна енергия. Няколко растения, като например Растения на парите, Лилии на мира, Бамбук на късмета и т.н., добавят положителни вибрации в жилищното ви пространство и обогатяват живота ви.

Те намаляват разходите за живот. Билковите градини, зеленчуковите растения, плодната зеленина и цветните градини неизменно намаляват разходите за живот. Можете да отглеждате собствени зеленчуци, цветя за разкрасяване на къщата и да култивирате домашни подправки за готвене.

Те спомагат за създаването на живописни външни пространства за отдих. Можете да добавите алпинеуми и висящи кошници, засадени с красиви растения, във вашите перголи и навеси за спокойна зона, в която да се отпуснете след дълъг и тежък ден.

Те създават фон за романтични вечери. Вече не е необходимо да се разхождате до въртящ се ресторант на покрива или градинско кафене, за да се насладите на храна с гледка. Просто пригответе романтична вечеря и седнете в градината на балкона или в красивия си заден двор, за да се насладите на гледката в компанията на другия.

Те повишават изключително много стойността на имота ви. Ако се надявате да продадете къщата си, домашната градина добавя X-фактор, за да привлече потенциалните купувачи.

И така, домашната градина е подарък, който никога не спира да дава.

Нека сега разгледаме някои иновативни идеи за дизайн, които да приложите в дома си и извън него, за да създадете собствена домашна градина. Имаме решения за задни дворове, тераси и дори за малки пространства, които изискват малко творческо мислене. Така че нека да започнем.

Най-добри идеи за домашни градини за предни дворове, задни дворове и тераси:

1. Преценете средата, преди да изберете подходящи растения и дървета

Независимо дали искате да изградите красива градина в предния си двор или в задния двор, трябва да анализирате колко пространство имате на разположение за тази задача. Ако разполагате с голямо открито пространство, тогава можете да помислите за по-големи плодни дървета като манго, портокали, сливи, ябълки, круши и какво ли още не. Можете също така да засадите храсти за боровинки, ягоди, къпини и др. Можете също така да изберете високи смокинови дървета и кипарис за предния двор за малко сянка.

Ако обаче разполагате с ограничено пространство около перголите и къщата си, тогава помислете за по-малки растения и дървета. Розите и другите цъфтящи растения добавят цветна вълна към плановете ви за градина. Можете да създадете цветна градина върху повдигната градинска леха за допълнителен ефект.

Необходимо е да прецените наличното пространство и дължината, до която ще се разрасне вашата градина. Това се прави, за да се гарантира, че засадената от вас зеленина има достатъчно пространство за свободно размножаване и растеж. Ограниченото разстояние може да разруши красивия дизайн на градината ви.

Също така, преди да започнете, проверете почвата. Много растения и дървета растат най-добре в определени видове почви, а в други изсъхват. Уверете се, че избраната от вас растителност е съвместима с почвата на вашия парцел.

Това обаче не означава, че трябва да ограничите избора си. Ако искате билкова градина или цветни лехи, които са несъвместими, има просто решение. Създайте повдигната леха за отглеждане на тези растения с необходимия тип почва.

2. Създаване на градинка за зеленчуци и билки

Винаги ли сте искали да отглеждате свои собствени зеленчуци? Знаете, здравословните, органичните. Е, това е вашият шанс.

Домашната градина е истински рог на изобилието от възможности за засаждане на собствени зеленчуци. Можете да създадете хибриди или просто да изберете традиционния начин. И в двата случая семейството ви винаги ще разполага с достатъчно количество прясно отгледани градински зеленчуци без добавени консерванти.

Независимо дали имате градина на вила или дом от средата на миналия век с красиво открито пространство, зеленчукопроизводството е напълно задоволително. Можете да отглеждате домати, картофи, репички, лук, боб, моркови и какво ли още не.

Зеленчуковите растения са сравнително лесни за отглеждане. За конкретни идеи за зеленчукова градина вижте видеоклиповете на Blossom. Можете да създадете малък участък в градината си, в който да отглеждате пресни зеленчуци. Можете също така да използвате теракотени саксии с ниска степен на поддръжка, за да позволите на растенията да растат в началните етапи, преди да ги прехвърлите в почвата.

Градината с билки е също толкова лесна за отглеждане и поддържане. Можете да засадите чили, риган, градински чай и други сортове билки в удобното пространство на вашата градина. Ако билките са цъфтящи растения, уверете се, че те имат достъп до опрашители за здравословен растеж.

Лесно можете да изградите билкова градина и с помощта на висящи кошници или контейнерно градинарство. Тъй като тези растения заемат ограничено пространство, те могат да бъдат поставени в къщата или в кухненската градина.

Ако се притеснявате за контрола на вредителите, опрашването и подобряването на продуктивността на вашата билкова и зеленчукова градина, помислете за техники за съпътстващо засаждане. Ако можете да съживите градинското пространство за максимална полезност, тогава тази форма на градинска техника може да даде чудесни резултати.

3. Бъдете креативни с растения в саксии „Направи си сам

Направи си сам е на мода в момента и идеите за градинарство не правят изключение.

Когато проектирате красивата си, да не говорим за полезната, домашна градина, помислете за техниките „Направи си сам“ за саксийни растения, за да добавите малко стил и лично отношение към градинското си пространство.

Както вероятно знаете, контейнерното градинарство не е нищо друго освен използване на среда като теракотени саксии, кошници, цветни лехи и т.н. за нуждите на вашето засаждане. Но знаете ли, че можете да изградите тези контейнери от изхвърлени дървени палети, счупена керамика, цимент и други материали, които не изискват особена поддръжка?

Не, не се шегуваме. Познавачи на видеоклипове като Blossom, 5-минутни занаяти, градинарството днес и др. имат изящни идеи за това как можете да използвате отново изхвърлени предмети и да изградите саксии и съоръжения за засаждане „направи си сам“ за вашите цветни лехи, зеленчукови растения, билкови градини и дори декоративни идеи за градинарство като езерца с лилии. Градините с контейнери са също така икономически ефективни и ако някой от тях се счупи или разпадне, имате под ръка материалите целогодишно, за да възстановите растенията.

4. Ефективно използване на пространството около градински навеси, перголи и решетки

Ако се случи така, че около градината ви има постройки за отдих и огради, тогава не се притеснявайте да използвате градинското пространство около тях.

Например, ако в задния ви двор има пергола или градински навес, или дори беседка, тогава помислете за насърчаване на някои катерливи растения по дължината на дървените рамки, греди и таван. Пръскането на зеленина на фона на скучните цветове на дървото и боята може да придаде така необходимия колорит на района.

Тази система работи добре и с решетки и дървени тераси. Катерливите растения растат около конструкциите, добавяйки цвят и жизненост. Ако тези пълзящи растения и катерливи растения цъфтят или раждат тикви и други, те увеличават естетическата стойност на конструкцията.

Можете също така да използвате градинското пространство около тези градински конструкции за отглеждане на цветя, зеленчуци и плодове, които изискват сянка от палещото слънце. Въпреки че е източник на храна, горещината често може да доведе до изсъхване на стъблата. Затова сянката е добре дошла за тези растения.

5. Добавете необикновен естетически елемент

Голямата градина дава възможност да се изследват драматични градински аксесоари и водни елементи. Спомняте ли си идеята на Кам за воден елемент с огнен елемент, който да добави „уау“ фактор?

Можете да получите и това. Всичко, от което се нуждаете, е малко творческо мислене и разбиране за това какво ще подхожда най-добре на вашето външно пространство.

Каскаден водопад на открито, богато украсен фонтан, малко езерце за патици, хранилка или ваничка за птици, къщичка за птици, беседка или красив кът за отдих – всички те са добър избор за подобряване на естетическата стойност на вашето външно пространство.

Можете да изберете един или няколко елемента от гамата от предложения и да ги поставите на оптимални позиции, за да създадете фокусна точка. Можете също така да инсталирате градинска люлка или хамак, за да се отпуснете в домашната си градина в мързеливия неделен следобед, защото… ами защо не?

озеленяване

озеленяване софия