Топ 10 билки за вашата кухня

Вашата мечтана кухня не е пълна без билкови растения. Билките добавят жив декор и помагат в кухнята. Ето списък със страхотни билки, които ще добавят подправка към ястията ви през цялата година.

Билките обичат много слънчева светлина, когато растат, така че не забравяйте да ги поставите близо до слънчев прозорец на закрито.

1. Босилек

Често използван в италианските ястия, босилекът е чудесен за добавяне на вкус към супи и сосове. При готвене го добавете към края, за да запазите вкуса.

Когато растете, поддържайте почвата влажна и поливайте растението вечерта преди прибиране на реколтата. Прищипете или отрежете всички цветни шипове, които се образуват. Берете босилек често и той ще продължи да расте.

2. Кориандър

Кориандърът е най-често срещан в мексикански и азиатски ястия. Вкусът е силен, така че използвайте пестеливо и добавете повече на вкус. За прибиране на реколтата използвайте остри чисти ножици и отрежете приблизително 1/3 от дължината на растението. Растението ще продължи да пуска нови листа. Берете ежеседмично за продължителен растеж.

3. Копър

Вкусна добавка към дипове, супи, билкови масла, салати и рибни ястия, копърът има най-силен вкус точно преди да настъпи цъфтеж. Най-добре е да събирате само това, от което се нуждаете за рецепти. С помощта на ножици за подрязване отрежете стъблата наравно с основното стъбло, така че растението да може да продължи да произвежда. Берете често, за да избегнете производството на семена.

4. Мента

Ментата обикновено се използва в десерти, чайове и желета, докато ментата обикновено се използва заради силния си аромат. За голямо количество отрежете точно преди цъфтежа – на около сантиметър от саксията. Отделните листа могат да се берат по всяко време.

5. Риган

Риганът е най-разпространен в италианските и гръцките ястия; често се използва в супи, яхнии и сосове. Берете отделни листа от стъблото или събирайте дълго стъбло с листа върху него.

Оставете растението да нарасне до минимум 4 инча преди прибиране на реколтата. Редовното подрязване поддържа растението по-гъсто.

6. Магданоз (италиански)

Италианският магданоз обикновено се използва в супи, сосове и салати и намалява нуждата от сол. Обикновено се използва за добавяне на вкус към ястия, а не като гарнитура.

Събирайте реколтата, когато стъблата на листата имат три сегмента. Отрежете листа от външната част на растението и оставете вътрешните части да узреят.

7. Магданоз (къдрав)

Къдравият магданоз придава свеж вкус на салати, зеленчуци и билкови масла. Най-често се използва като гарнитура. Точно като италианския магданоз, отрежете листата от външната част на растението и оставете вътрешните части да узреят.

8. Розмарин

Използван за птиче месо, агнешко и супи, розмаринът има сладък и смолист вкус. Подрежете стъблата, за да приберете реколтата и откъснете листата на ръка или използвайте цели стъбла като шиш. Отрежете стъблата напълно обратно към главния или страничния клон

9. Градински чай

Популярен като подправка за птици и месо, градинският чай е чудесен в много кулинарни ястия. Това е основна част от пълнежа.

С помощта на остри ножици отрежете листата директно от растението и съберете реколтата, ако е необходимо. Берете най-младите и нежни листа за най-добър вкус.

10. Мащерка

Мащерката може да се използва в почти всяко ястие, но особено в маринати, зеленчуци, паста, картофи и пица. За най-силен вкус съберете мащерката точно преди да цъфти. Отрежете горните 2/3 от всяка издънка и избягвайте да режете дървесната част на растението

Наличието на билки варира. Проверете местния магазин за подробности.

кокосово или какаово масло за тен


кокосово и какаово масло за тен

кокосово масло за тен

какаово масло за тен