Топ 5 на влиятелни психолози в родителството

0
84

Мария Монтесори е един от най-популярните и влиятелни психолози и методът и на възпитание все още се използва от много родители и държавни и частни детски градини в България и по цял свят.

Монтесори е най-известна с прогресивния метод на обучение, който носи нейното име. През 1894 г. става първата италианка, която получава медицинска диплома от Римския университет – първата италианка, която прави това.


Психиатър по образование, Монтесори работи с деца, лишени от родителски грижи, и деца с изоставане в училището за ортофреници в Рим от 1899 г. Наблюденията ѝ върху образователните предизвикателства, пред които са изправени тези деца, довеждат до формулирането на нейните теории за когнитивното развитие и образованието в ранна детска възраст.


Монтесори вярва, че децата учат това, което са готови да научат, и че може да има значителни разлики между децата по отношение на фазата, през която преминават, и материалите, към които са възприемчиви в даден момент.

Затова Монтесори индивидуализира своя образователен метод. Децата можеха да работят със собствено темпо и да избират какво да правят и къде да го правят, без да се конкурират с другите.

Карл Роджърс / Топ 5 на влиятелни психолози в родителството

е влиятелен американски психолог, който заедно с Ейбрахам Маслоу основават хуманистичния подход. Смята се, че Роджърс оставя след себе си наследство, което завинаги променя областите на психологията, родителството и възпитанието.

Според психологът условното родителство насърчава несъответствието. Той смята, родителите насърчават несъответствието, когато дават условна любов.


Тези деца израстват като възрастни, които „изкривяват“ преживяванията си или променят възприятията си, за да се чувстват обичани и приети.


Психологът вярва, че всеки човек има способността да променя и подобрява собствената си личност въпреки миналите преживявания или влияния. Така че в терапията, ориентирана към родителите, задачата на терапевта е да улесни промяната или да ги насочи в правилната посока.


Разбира се, в съответствие с теориите на Роджърс, основният ключ към успеха е безусловното положително отношение – терапевтът трябва да го дава, а клиентът трябва да се чувства свободен да изследва вътрешната си личност и да изразява чувствата си, без да се страхува от осъждане.


Джон Уоътсън

Той е друг влиятелен психолог, който е познат като основателят на течението на Бихейвиоризма. Неговата теория носи наименованието „отделеното родителство“ и се основава на няколко основни принципа:
Привързаността между родители и деца трябва да се избягва. Привързаността ще накара децата да станат зависими, емоционално нестабилни и несигурни.


Нуждите, желанията и чувствата на децата са без значение. Всъщност, тъй като истинският бихевиоризъм не признава състояния на съзнанието, тези неща дори не съществуват.
Децата трябва да се третират като млади възрастни и от тях се очаква зрялост във всички възрасти.


Децата трябва да са тихи и да остават сами, доколкото е възможно. Твърде многото внимание ще „разглези“ децата, което е опасно за тяхното развитие.
Децата са изцяло продукт на средата, в която живеят. Индивидуалността, личността и свободната воля нямат място.

Естер Войчицки / Топ 5 на влиятелни психолози в родителството

Той е американски психолог, писател и учител в гимназиален клас. Изключително популярна с факта, че с преподаването си е променила живота на хиляди деца и е вдъхновила легенди от Силициевата долина като Стив Джобс например.

Тайната на тези постижения се крие в начина на възпитание, който Естер използва, както при дъщерите си, така и при учениците си.

Тя е насочила своите подходи възпитание на успешни хора чрез доверие, уважение, независимост, сътрудничество и доброта. На пръв поглед прости уроци, но с радикални резултатите.


Методите на Естер Войчицки насочват родителите, които се сблъскват с тревогите около децата, към успокоение. Тя съветва:

Говорете с бебетата като с възрастни. Позволете на тийнейджърите да избират проекти, които са свързани с реалния свят и собствените им страсти, и ги оставете да измислят как да ги реализират.

Според психоложката родителят трябва да остави детето да води. Нейната книга „Как да възпитаваме успешни личности“ е насочена към родителите.

В четивото те ще открият основни уроци за възпитание, обучение и управление на хора с най-високия им потенциал. Авторката съветва родителите: „Променете възпитанието си, променете света“.

Лаура Маркман е извесетен съвременнен психолог , писател и създател на популярния уебсайт за родителство AhaParenting.com. В своите статии тя подчертава значението на това колко е важно родителите да поддържат емоционална връзка с детето.

Когато те имат тази жизненоважна връзка, възрастните няма нужда да заплашват, да се карат, да молят, да подкупват – или дори да наказват.

Ето какво споделя една от клиентките на д-р Маркман:


„Като малък синът ми Макс се различаваше от повечето деца. Той не яде твърда храна до деветмесечна възраст и отказва да започне да се обучава на гърне до почти четиригодишна възраст. Когато слушах как приятелките ми майки разказват за важните етапи на децата си, се чувствах като пълен провал.


Но съветите на д-р Маркман ме освободиха от срама и ми напомниха, че да бъдеш добър родител няма нищо общо с това какво правят или не правят другите деца. Става дума за поддържане на емоционална връзка с детето и за отбелязване на нещата, които го правят уникално.“

Препоръчваме ви още:

Когнитивно развитие. Що е то?

Методът Монтесори – основни принципи

Осъзнато родителство – кои са най-подходящите книги?

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете вашето име тук