Дефицит на вниманието – как да го разпознаем и да предпазим децата си

0
82

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ХРНВ) е сложно разстройство на неврологичното развитие, което може да повлияе на способността на човек да функционирате в много различни аспекти от живота си, като например в училище, на работа и дори у дома.

Въпреки че разстройството с дефицит на вниманието може да причини видими предизвикателства в ежедневието. Симптомите при деца и възрастни варират и понякога са трудни за разпознаване.

Дефицит на вниманието


Синдромът на дефицит на вниманието обикновено се диагностицира при деца. Докато станат тийнейджъри, като средната възраст за умерена диагноза ХРНВ е 7 години. Възрастните с ХРНВ може да са проявили сложни симптоми в началото на живота си. Които са били пренебрегнати, което е довело до късна диагноза по-късно в живота.

По-долу ще обсъдим някои от често срещаните признаци и симптоми на синдром на дефицит на вниманието при деца. Както и ще предложим съвети за живот с ХРНВ и къде да намерите подкрепа.

Дефицит на вниманието при деца – как да го разпознаем

Дефицит на вниманието при деца основно причинява симптоми, свързани с невнимание, хиперактивност, импулсивност или комбинация от всички.

Дете с ХРНВ може и да изпита трудности да фокусира вниманието си и да остане организирано, да изпитва прекомерна нервност или безпокойство и да има проблеми със самоконтрола или импулсивното поведение.

Дефицит на вниманието

При малки деца с този проблем, това може да доведе до симптоми у дома, в детска градина или в училище, като например:

 • затруднено съсредоточаване върху дейности и лесно разсейване
 • нисък обхват на вниманието по време на игра или работа в училище
 • мърдане, гърчене или други проблеми и невъзможност да стои неподвижно
 • постоянна нужда от движение или често тичане наоколо
 • ангажиране в дейности по шумен или разрушителен начин
 • излишно говорене и прекъсване на другите хора

Дефицит на вниманието при тийнейджъри – как да го разпознаем

Когато децата с ХРНВ пораснат, симптомите, които изпитват, може да се променят. В някои случаи някои симптоми. Наблюдавани в детството, могат да станат по-малко проблематични в юношеството, докато нови симптоми могат да възникнат на фона на променящите се отговорности, които съпътстват порастването.

Дефицит на вниманието

При юноши и тийнейджъри с ХРНВ други симптоми, които могат да се появят, могат да включват:

 • затруднено фокусиране върху училищна или друга работа
 • често правят грешки по време на работа
 • проблеми с довършването на задачи, особено училищни или домашни задължения
 • проблеми с организацията на задълженията и управлението на времето
 • често забравяне на неща или загуба на лични вещи
 • често избягване на натоварващи психически задачи
 • изпитват повишена фрустрация и емоционална чувствителност
 • проблеми при ориентиране в социални и семейни отношения
 • конфликт с родителите поради симптоми на разстройството, засягащи домашния живот

Важно е да разберете, че докато тези симптоми на невнимание. Хиперактивност и импулсивност понякога могат да накарат юношите и тийнейджърите с това състояние да изглеждат „незрели“, те просто са част от ХРНВ и нямат нищо общо с нивото на зрялост на детето.

Дефицит на вниманието при възрастни – как да го разпознаем

Въпреки че повечето хора с този синдром получават диагноза още в детството. Понякога признаците и симптомите на това състояние се пренебрегват или се тълкуват погрешно и може да отнеме години, за да бъде поставена точната диагноза на вече възрастен човек.

Дефицит на вниманието

При възрастни симптомите на ХРНВ могат да изглеждат различни от тези в юношеството или детството поради различните отговорности. Които някой може да има в зряла възраст. Според литературата възрастните са склонни да изпитват:

 • трудности в университета или на работа
 • проблеми при преминаване на курсове или завършване на работа
 • проблеми със самочувствието и цялостното психическо благополучие
 • проблеми със злоупотребата с вещества, особено с алкохол
 • предизвикателства във взаимоотношенията с партньори, семейство или колеги
 • чести инциденти или наранявания

Дефицит на вниманието – живот със синдрома и получаване на помощ

Без лечение, това разстройство може да затрудни всеки да функционира по най-добрия начин в домашния и семеен живот, на работа или в училище, или дори във взаимоотношенията с различни хора.

Ако смятате, че вие, вашето дете или някой ваш близък проявява признаци на ХРНВ. Свържете се с лекар или психолог, за да попитате за потенциална диагноза и тръгнете по пътя на правилното лечение.

Дефицит на вниманието

Ако вие или вашето дете сте получили диагноза ХРНВ. Може да откриете, че следните възможности за лечение могат да намалят симптомите и да помогнат за по-доброто и лесно функциониране в ежедневието:

 • Терапия – Поведенческата терапия е един от най-полезните видове терапия за ХРНВ. Особено за деца и юноши, защото помага да се идентифицират мислите, чувствата и поведението, които имат най-голямо въздействие. При по-малките деца със синдрома. Най-ефективни са поведенческите терапии, които се фокусират върху обучението на родителите, управлението на класната стая и намесата на връстници. При юноши и възрастни, вид поведенческа терапия, наречена когнитивна поведенческа терапия, също може да бъде полезна.
 • Лекарства – Лекарствата могат да се използват самостоятелно или в комбинация с поведенческа терапия за намаляване на симптомите на разстройството както при деца, така и при възрастни. Според изследванията,  психостимулантите, които са лекарства, които повишават активността на централната нервна система, са лекарства препоръчвани при ХРНВ.
 • Други опции за нестимулиращи лекарства при дефицит на вниманието могат да включват някои лекарства за високо кръвно налягане, антидепресанти, антипсихотици и стабилизатори на настроението.
 • Промени в начина на живот – Промените в начина на живот при ХРНВ включват стратегии, които могат да ви помогнат да преодолеете невниманието, хиперактивността и импулсивността, които състоянието причинява.

Ето няколко полезни начина да създадете структура за себе си, ако страдате от този синдром:

 1. Усъвършенствайте уменията си за учене
 2. Създайте организационни техники
 3. Приложете стратегии за управление на времето

Дефицит на вниманието – превенция

Въпреки че не съществуват конкретни мерки, които да ви осигурят превенция на ХРНВ. Все пак се предполагат някои връзки между бременността и синдромът. Ето защо е важно да осигурите възможно най-здравословна бременност, за да намалите риска от развитие на разстройството при вашето дете/деца.

Дефицит на вниманието


Усложненията на бременността са свързани с ХРНВ. Можете да увеличите шанса детето ви да няма ХРНВ, като останете здрави през цялата бременност. Здравословната диета и редовните посещения при лекар са важни. Както и избягването на употребата на алкохол и наркотици.

Децата, чиито майки са пушили, докато са били бременни, са два пъти по-склонни да развият ХРНВ. Някои проучвания предполагат, че излагането на бременна жена на олово. Както и излагането на олово в ранна детска възраст, може да бъде свързано със синдрома. Други проучвания изследват възможната връзка между преждевременното раждане и ХРНВ.


Препоръчваме ви още:

Социалните мрежи и децата – къде са границите

Споделяне на притежания – как да го възпитаме в децата си

Как да парираме гневните изблици в детския пубертет

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете вашето име тук