Социалните мрежи и децата – къде са границите

0
87

Милиони хора по света ежедневно използват социалните мрежи. Понякога обаче те могат да бъдат рискови – особено за подрастващите. Ето няколко начина да научите децата как правилно да използват социалните медии.

Закон за защита на личните данни на децата в интернет


Вероятно знаете, че има минимална възраст за използване на платформи за социални медии като Instagram или Facebook. За съжаление обаче повечето хора не спазват това условие и въвеждат неверни данни.


Минималната възраст за използване на социалните мрежи е 13 години. Тази мярка е забранява на компаниите да имат достъп до данни на лица под тази възраст.

Социалните мрежи и децата

Но дори и след този акт много по-малки деца продължават да се опитват да получат достъп до тези платформи, използвайки телефонните номера или имейл адресите на родителите си.

Други създадат свои собствени имейл идентификатори, като фалшифицират възрастта си. За да избегнете подобни трикове, трябва да знаете някои неща, за да можете да се доверите на детето си да сърфира безопасно в интернет.

Как да поставите правилните граници на социалните мрежи и децата


Като се има предвид централната роля на социалните мрежи в днешната ни култура, е важно да научим децата си как да боравят правилно с тях. Обяснете им какво представляват, как могат да се използват по начин, подходящ за деца, но че съществуват ограничения за тяхна защита.

Социалните мрежи и децата

Могат да изчакат да навършат минималната възраст, на да си направят собствен профил в Instagram или Facebook!

Важно е също така да информирате децата си за рисковете, които се дължат на анонимността на всички в интернет. Не искате да ги отблъсквате, но се уверете, че те разбират, че използването на социалните мрежи е привилегия и изисква отговорност.

Запознайте детето си с опасностите в интернет


Разговаряйте с детето си за подходящото и неподходящото поведение онлайн. Уведомете ги, че са уязвими за онлайн хищници, дори и да не знаят за това. Хората приемат фалшиви онлайн самоличности, затова внимавайте с виртуалните непознати!

Социалните мрежи и децата


Вместо да забранявате на децата си всички социални дейности в интернет, научете ги как да подхождат разумно към ангажиментите си в социалните мрежи.

Те могат да се научат да споделят своите качвания само с приятели или членове на семейството или поне с хора, които познават.

Филтриране на съдържанието на социалните медии


Като възрастни трудно се справяме с потока от информация в интернет. Съобщенията продължават да идват непрекъснато.

Но ако ние никога не си почиваме, какво ще кажете за нашите деца, които все още опознават света и не могат да филтрират информацията така, както ние го правим?


Винаги искаме да сме в крак със случващото се по света, със семейството и приятелите си, но колко е твърде много?

Прекомерното количество съдържание е още един от отрицателните ефекти на социалните мрежи и онлайн медии. Какво се случва, когато сме офлайн или сме прочели съобщението, но нямаме време да отговорим?

Социалните мрежи и децата


Възрастните могат да се научат да се справят, но тази ситуация може да бъде особено трудна за децата. Как се чувстват, когато всички останали говорят за нещо, но те не са разбрали посланието?

Това може да е трудно и за децата, които не са в социалните мрежи, както всички техни приятели.
От една страна, искате децата ви да участва в разговора. От друга страна, трябва да ги защитите! И така, какво правите?

Социални медии и доверие


Откритата комуникация и доверието са от решаващо значение, когато става въпрос за деца и социални мрежи. Децата ви трябва да могат да говорят открито с вас за онлайн преживяванията.

Някои родители искат да се доверят безрезервно на децата си, когато става въпрос за всичко онлайн. Други са по-предпазливи и рискуват да бъдат прекалено контролирани при всеки разговор.

Социалните мрежи и децата


Няма универсален подход към този проблем, дори в рамките на едно семейство. Някои деца може да са по-уязвими към кибертормоз или да се нуждаят от повече надзор в интернет от други.

Други може да нямат проблеми. Така че може да се наложи да промените подхода си с поставянето на граници към интернет от едно дете към друго и това е нормално!


За съжаление не разполагаме с вълшебен бутон, който да осигури на родителите перфектно решение. Но докато сте ангажирани и участвате в дейността на детето си в интернет, дори и само да задавате добри въпроси, ще помогнете на детето си да намери правилния подход към социалните мрежи.


Препоръчваме ви още:

Споделяне на притежания – как да го възпитаме в децата си

За децата и екраните – факти

Монтесори играчки, които всяко дете ще хареса

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете вашето име тук