Развеждаме се – Как да предпазим детето?

Разводът е трудно и болезнено решение. Много често родителите вярват, че те са в центъра на бурята, но всъщност най-потърпевши са децата. Без значение от тяхната възраст, подобна раздяла в семейството има потенциал да нанесе трайни емоционални щети. 

За радост, все по-често се чуват гласовете на специалисти – адвокати, психолози, медиатори. Всички те настояват темата да намира по-широк обществен отклик, да се говори сериозно и информативно, да се дават компетентни съвети. 

Те апелират да се обръща повече внимание на това как се говори за развода и как да предпазим децата си от неприятните сценки и груби раздори. 

Три са важните правила, които е хубаво да имате предвид, ако сте попаднали в тази кризисна ситуация. 

Първо правило –  трудните теми само на четири очи  

Скандалите просто не бива да се случват пред децата, без значение дали са бебета или тийнейджъри. Знаем, че е трудно, когато ситуацията ескалира замесените в нея да реагират разумно и да преместят същинския спор в друг по-спокоен момент. 

Огромно предизвикателство е това да се случи, особено, ако в същото време децата плачат или пък вие сте силно афектирани и искате да си кажете всичко тук, сега и веднага. 

Затова, съветът ни е да си определите дума или фраза, с която да казвате “Стоп!” и наистина да го правите. Първите пъти ще е трудно, но разберете – децата за нищо не са виновни. Нека това е урокът, който да запомнят от този тежък момент – че родителите им знаят как да управляват конфликтите си и умеят да ги решават грамотно. 

Второ правило – не говорете лошо за другия 

Децата често са изкупителна жертва. Освен че стават свидетели на чутовни разправии, нерядко са принудени да заемат страна, подтиквани от собствените си майка и баща. Трудно е да се запази самообладание в такъв момент, но нали за това са приятелите и специалистите. С тях можете да изговорите всичко, което ви ядосва, тревожи и изважда от равновесие.  

При развод децата не бива да бъдат ваши първи душеприказчици, да ги товарите с личните си горчивини и терзания. Разумно, щадящо и без да уронвате престижа и достойнството на партньора ви – точно така трябва да изглеждат разговорите ви за него пред децата. Ако съумеете да ги предпазите, да не ги намесвате и принуждавате да избират страна, ще сте направили нещо страхотно. 

Трето правило – срещата с психолог не е срамнa 

Това клише просто няма място в динамичния ни свят. Психолог за вас, а ако трябва, погрижете се и за детето ви също да получи адекватна подкрепа. Изключително важна стъпка, която много родители пропускат. Надали е заради финансовата страна, по-често е просто срам или незнание. 

Една или две консултации може да са напълно достатъчни. Разводите не стават по учебник. Децата заслужават специална подкрепа и да бъдат предпазени поне донякъде от негативите.  

И още няколко много ценни и практични съвети бонус от нас.

Учителите могат да бъдат ваши съюзници

Споделете с хората, които се грижат за детето ви – учителките в градината или училището, ако виждате, че то е силно травмирано и търси начин да получи разбиране и закрила. Обяснете им сбито и без драматизъм ситуацията и ги помолете за адекватна обратна връзка. Как се държи детето ви? Станало ли е по-плачливо? Изолира ли се от другарчетата си? Търси ли компания, за да сподели какво го тревожи? 

Хубаво е поне единият от родителите да намери сили за този разговор. Ако знаете навреме какво се случва с детето ви извън стените на дома, със сигурност реакцията ви ще бъде много по-навременна и смислена. 

Не оставяйте детето само да измисли какво всъщност става

Това е един от най-опасните възможни сценарии. Детето вижда нещо половинчато, получава деформирана и силно изкривена информация. Всеки родител го дърпа в неговата посока и се опитва да му влияе. Изключително тежка и непродуктивна ситуация при голяма част от разводите.bebeshori

Децата могат да бъдат предпазени по един-единствен начин – не като ги лишите от информация, а като им я поднесете адекватно за тяхната възраст. Разкажете нещата спокойно, обяснете какво следва. Кой къде ще живее. Защо повече няма да сте едно семейство и под един покрив. Бъдете честни и не лъжете. 

Обяснете ясно на децата си, че те нямат никаква вина

Това е може би най-важният съвет, който да последвате, ако наистина искате да предпазите децата си от травмите при развода. 

Обяснявайте спокойно и търпеливо, колкото пъти се наложи, че те нямат никаква вина за вашето решение. Споделете задължително, че ще се погрижите всичко да е наред. 

Ако усетите трудност при подобен вид разговори, потърсете подкрепа отвън. Ако детето е по-голямо, помолете училищния психолог да се срещне с него. Не питайте как е минал разговора им, просто се доверете. 

Сходен ефект можете да постигнете и с ваши роднини и приятели, които са по-близки до детето ви. Помолете ги да обяснят и те на свой ред, като други важни и авторитетни възрастни в живота на детето, защо мама и татко се развеждат и, че самото то няма никаква вина за това. 

Последен съвет – не оставяйте ситуацията твърде дълго без финал. Това е излишна агония. Не го заслужавате нито вие, нито децата ви. 

Свързани постове

Коментари

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Най-нови