3 Монтесори книги, които трябва да имате

0
92

Има много невероятни възможности, ако искате да прочетете повече за Монтесори метода и ранното детско развитие. Ако изпитвате трудности да намерите надеждни източници или не знаете с кое четиво да започнете, попаднали сте на правилното място. 

В тази статия ще Ви разкажем кои са  3-те най-добри Монтесори книги, които всеки родител трябва да има.  Това са класически произведения на Мария Монтесори. Тези 3 книги обхващат всичко от това как с помощта на Монтесори материали и Монтесори играчки да внедрите метода Монтесори у дома си. През теорията на Монтесори, до практически съвети за отглеждане на малко дете.

#1  „Методът Монтесори“ от Мария Монтесори

Тази книга е подходяща за родителите, които обучават детето си у дома. Тя е и за учители и хора, които се интересуват от максимизиране на човешкия потенциал за подобряване на нашето общество. Привържениците на метода споделят, че тази Монтесори книга е задължително четиво и всеки родител трябва да я има в библиотеката си.

Книгата „Методът Монтесори“ е един изчерпателен разказ за историята, философията и практиката на метода на преподаване на д-р Мария Монтесори. Методът Монтесори, който е публикуван за първи път на италиански през 1909 г. и оттогава е преведен на двадесет езика. Включително и на български език.

Монтесори книги

#2 „Абсорбиращ ум“ от Мария Монтесори

Книгата е подходяща за родители на малки деца до шестгодишна възраст включително. Тя е и отлична книга, която  да четете заедно. Това четиво е и отличен ресурс за тези, които желаят да преподават Монтесори, като същевременно имат дълбоко и задълбочено разбиране за това как функционира умът на детето.

Интересен факт е, че книгата „Абсорбиращ ум“ е основополагащо четиво в областта на психологията. Тя подготвя читателя да разбере колко далеч сме се отдалечили от детския ум и как да впрегнем пълния му потенциал. Колко чудесно би било, ако с наша помощ, ако чрез интелигентно отношение към детето. Ако чрез разбиране на нуждите на неговия физически живот и чрез подхранване на неговия интелект можем да удължим периода на функциониране на поглъщащия ум!

Монтесори книги

Ето какво споделя Мария Монтесори: „Нашата работа не е да учим, а да помогнем на погълнатия ум в работата му по развитие.“

Според специалистите това е най-изчерпателен труд на Мария Монтесори върху образователната теория. Тази книга допринесе за разпалването на революция в образованието и детското развитие. През годините след публикуването на книгата има множество когнитивни и неврологични изследвания, които потвърдиха това, което Мария Монтесори е знаела от десетилетия.

#3  „Наръчникът на д-р Монтесори“ от Мария Монтесори

Тази книга е задължителна и всеки родител, който се интересува от въвеждането на Монтесори обучение още от най-ранна детска възраст. Трябва да я има. „Наръчникът на д-р Монтесори“ съдържа наблюдения и мисли от реалния живот, които самата Мария Монтесори е имала, докато е израснала в Италия.

Книгата представлява кратко, илюстрирано ръководство за използването на Монтесори материали за класната стая и демонстрира как да създадете детския кът у дома– учебна среда, в която децата могат да бъдат свои собствени господари, свободни да учат със собствено темпо.

Рамки с връзки и копчета, геометрични дървени вложки, звукови цилиндри, букви от шкурка, кинетичен пясък и още много. Това са Монтесори материали. Които присъстват във всяка пространство у дома или в учебна стая на Монтесори. Независимо дали е създадена в началото на 1900 г. или в наши дни.

Монтесори книги

 В книгата „Наръчникът на д-р Монтесори“ ще научите как да използвате тези материали с деца в предучилищна възраст. За да стимулирате техните способности за наблюдение, разпознаване, преценка и класификация.

Мария Монтесори споделя, че Монтесори материалите са оригиналните „обучаващи машини“ за малки деца. Тъй като са самокоригиращи се инструменти за учене. Те са създадени, за да изострят визуалните. Слуховите и тактилните възприятия на детето и са по своята същност логични и естетически приятни за гледане.

Д-р Монтесори подчертава факта, че всяко дете подхожда по уникален начин към апарата. Ролята на възрастния, независимо дали е учител или родител, е да позволи на детето да експериментира. Да признава собствените си грешки и да поема рискове в процеса на научаване на нови неща.

Вместо заключение

Списъкът с Монтесори книги може да бъде неизчерпаем. Ако се чудите защо обърнахме внимание само на тези три книги, веднага даваме отговор. Причината поради, която решихме да не Ви затрупваме с огромен списък четива е, че искахме да обърнем специално внимание на тези, които ще Ви дадат перфектната основа, за да започнете веднага  и направите своите първи стъпки по въвеждането на Монтесори метода у дома.


Препоръчваме ви още:

Методът монтесори

Монтесори играчки, които всяко дете ще хареса

Видове Монтесори материали, които стимулират детския ум

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете вашето име тук